Pinechas Impales Zimri and Kozbi in Art/0/he
פינחס הורג את זמרי וכזבי באמנות
הקדמה
שני התחריטים המוצגים כאן, אחד של ז'ואן כריסטוף וייגל,1 ואחד של יאן לאוקן,2 מתארים את הריגת זמרי וכזבי על ידי פנחס, כפי שמסופר בבמדבר כ"ה. במבט ראשון, שתי התמונות נראות דומות למדי. שתיהן מתארות את החוטאים משופדים בחניתו של פנחס בתוך האוהל בזמן מעשם האסור. עם זאת, ניתן לראות הבדלים רבים בפרטים, והשוואה בין שתי התמונות תציף שאלות חשובות הן בנוגע לטבעו של חטא זמרי והן בנוגע למימדי העונש שניתן לעם.
The two engravings shown here, one by Johann Christoph Weigel3 and one by Jan Luyken4 both depict Pinechas' killing of Zimri and Kozbi as discussed in במדבר כ"ה. At first glance, the two images look fairly similar, with both portraying the offenders being impaled in a tent in the midst of their illicit act. Many of the details, though, differ and a comparison of the images raises important questions regarding both the nature of Zimri's sin and the extent of the nation's punishment.
השוואת התמונות
וייגל
יצירתו של וייגל מחולקת באלכסון לשתי סצנות שונות. בחזית, מצד ימין, פינחס נראה נועץ את חניתו בזמרי וכזבי בכניסה לאוהלם הפתוח. מצד שמאל, קבוצה של ישראלים רוקדים עם תופי מרים מסביב לפסל גדול של עבודה זרה, בזמן שאחרים יושבים על הרצפה, מתערים עם בנות מואב אשר מחזיקות אלילים קטנים בידיהן. במרחק נראה אוהל נוסף, מפואר יותר, ייתכן מקדשו של בעל פאור.
Weigel's engraving is divided on a diagonal into two scenes. In the right foreground, Pinechas is portrayed stabbing Zimri and Kozbi at the entrance to their open tent. On the left, a group of Israelites dance with tambourines around a large idol, while others sit on the floor, socializing with the Moabite women who hold smaller figurines. In the distance there is another, more opulent tent, perhaps the temple of Baal Peor.
לאוקן
תחריטו של לאוקן מתאר גם הוא את פנחס הורג בחנית את הזוג השוכב באוהל. עם זאת, הרקע לסצנה שונה מאוד. ביצירה זו, בני ישראל לא מתמזגים עם המואביות, אלא מוטלים מתים על האדמה, או תלויים על עמודים הנעוצים בקרקע. כמה אוהלים אחרים נטועים מאחורי זה של זמרי, ובפינה השמאלית העליונה, מבנה קבוע יותר, ככל הנראה המקדש האלילי, ניצב על הצוק.
Luyken's woodcut also portrays Pinechas killing the couple in their tent with a long spear. The setting of the scene, though, is very different. In the background, the Israelites are not merrily mingling with the Moabites, but lie dead on the floor, or hanging from stokes in the ground. Several other tents are pitched behind that of Zimri, and at the top left, a more permanent edifice, likely the idolatrous temple, stands on a cliff.
יחס לטקסט המקראי
בחירותיהם של האמנים מעידות על ערפול מסויים בטקסט המקראי, ומהוות דרכים שונות לפרש את הפסוקים:
חטא זמרי
ביצירתו של וייגל, זמרי וכזבי שוכבים על יד זוגות יהודיים-מואביים נוספים ואינם רחוקים ממקום הסגידה לבעל פאור. לעומת זאת בתחריטו של לאוקן, המקדש של בעל פאור והמתפללים שבו נמצאים הרחק מהזוג. הבדל זה מבטא קושייה שעולה מהטקסט התנ"כי: כיצד קשור חטאו של זמרי לחטאם של העם. האם למעשהו עם כזבי היה קשר גם לעבודת בעל פאור,5 או שהחטא נעוץ ביחסיו האסורים עם המדיינית, אך ללא קשר לריטואל פגאני?6 לפירוט, ראו פינחס – מעשהו ושכרו.
In Weigel's image, Zimri and Kozbi cohabit near fellow Moabite-Israelite couples and not far from the site where others are worshipping Baal Peor. In Luyken's engraving , in contrast, the temple of Baal Peor and its worshippers are far off in the distance. The different depictions relate to a question which emerges from the Biblical text: How did Zimri's sin relate to that of the nation? Was his coupling also connected to the worship of Baal Peor,7 or was he merely engaging in relations with a Midianite but not as part of a pagan ritual?8 See פינחס – מעשהו ושכרו for elaboration.
"וְהוֹקַע אוֹתָם"
הניגוד הבולט ביותר בין שתי היצירות ניכר בתיאורם של האמנים את המון העם. בעוד וייגל מתאר אותם רוקדים ומתערים עם המואביות, ביצירתו של לאוקן הם מוטלים מתים או תלויים על עמודי עץ.9 עניין זה מתקשר לשאלה חשובה על סיפורנו: מתי הרג פנחס את זמרי? האם בשעת המעשה בני ישראל כבר נענשו בדרך כזו או אחרת (בידי מגפה אלוהית או על ידי שופטים אנושיים)?
הפסוקים עצמם אינם ברורים. על אף שהטקסט מספר על ציוויו של משה להרוג את העובדי האלילים הזונים, לא מוזכר בכתובים שציווי זה יצא לפועל. בדומה לכך, הטקסט מציין את סוף המגפה, אך אינו מספר מתי היא התחילה. שאלות אלו חשובות על מנת להבין כראוי את מעשה פנחס – האם הוא היה האמיץ היחידי שמילא את פקודת משה והרג את החוטאים,10 או שהוא רק אחד מני רבים אשר מילאו את הקריאה להעניש אותם?11 אם באמת פנחס לא היה היחיד אשר הרג את החוטאים, מה היה במעשהו שגרם להפסקת המגפה והביא לו גמול אישי מיוחד?
The starkest contrast between the two images relates to the artists' portrayals of the nation at large. While Weigel depicts them as dancing and socializing with the Moabites, Luyken has them fallen dead or hanging from wooden stokes.12 This relates to an important question about this episode: When Pinechas killed Zimri, had the other Israelites already been punished via a Divine plague or at the hands of human judges?
The verses themselves are ambiguous. Although the text relays Moshe's command to kill the coupling worshippers, it never states whether the command was fulfilled. Similarly, while the text records the end of the plague, it never mentions when it began. These questions are important for properly understanding Pinechas' action – was he the only one brave enough to kill the sinners,13 or was he one of many who heeded the call to punish the evildoers?14 If the latter, what distinguished his act and enabled it to bring about an end to the plague and a personal reward?
"הַקֻּבָּה" – אוהל או מקדש?
ביצירתו של לאוקן, אוהלו של זמרי נמצא בשורה של אוהלים נוספים, בעוד שוייגל מציב את האוהל בקרבת מקדש אלילי. הבדל זה קשור לטבעו של האוהל בו זמרי וכזבי זנו. האם זמרי הביא את כזבי למגוריו הפרטיים בתוך מחנה ישראל, או שהיה זה מקום פומבי יותר שלא היה שייך לזמרי באופן אישי, אך היה קשור באופן כלשהו לעבודת בעל פאור?
Luyken portrays Zimri's tent amidst a row of other tents, whereas Weigel depicts it nearby to the idolatrous temple. The difference relates to the nature of the tent in which Zimri and Kozbi coupled. Was Zimri simply taking Kozbi into his private dwelling within the Israelite camp, or was this tent a more public place that did not belong to him personally, but was somehow related to the worship of Baal Peor?
בבמדבר כ"ה:ח' מוצהר כי פנחס בא אחר זמרי לתוך "הַקֻּבָּה". בעוד שרש"י, רשב"ם, ורבים אחרים שמשמעות המילה היא פשוט אוהל,15 והכוונה כאן היא למגוריו הפרטיים של זמרי, אחרים מציעים שהכוונה היא לבית בושת.16 משכילים מודרניים17 הציעו כי מדובר בסוג של מקדש נייד. דעות שונות אלו משליכות על הבנתנו את מהות חטאו של זמרי. האם מדובר בעבודת אלילים או במעשה מיני אסור, כמו שנאמר לעיל.
במדבר כ"ה:ח' states that Pinechas followed Zimri into "הַקֻּבָּה". בעוד שרש"י, רשב"ם, and many others maintain that the word simply means tent18 and refers to Zimri's personal dwelling, others suggest that it refers specifically to a brothel.19 More modern scholars20 have suggested that it refers to a movable shrine. These different opinions have ramifications for understanding whether Zimri's sin was one of idolatry or illicit sexual activity, as discussed above.
אהלו של מי?
בעוד לאוקן טוען שהאוהל בו זמרי וכזבי שכבו היה בתוך מחנה ישראל (סמוך לגופות העם), יצירתו של וייגל מציעה שהאוהל היה קרוב יותר למגורי המואביות-מדייניות. רוב הקוראים של הטקסט עשויים באופן טבעי לנטות לדעתו של לאוקן, מכיוון שבבמדבר כ"ה:ו' מסופר שזמרי הביא את כזבי אל אחיו מסביב לאהל מועד. שד"לם זאת, סובר שזמרי חזר לאחר מכן לאוהלה של כזבי ושם מצא אותם פנחס.
המחלוקת קשורה בחלקה, למשמעות הביטוי המעורפל "וַיִּדְקֹר אֶת שְׁנֵיהֶם... אֶל קֳבָתָהּ". שד"ל מסביר שהכוונה היא לקֻבָּה שלה, כלומר אהלה של כזבי,21 בעוד שאחרים מפרשים שמדובר כאן בחלק בגוף, הקשור למילה "קֵבָה".22 השוני נעוץ גם בהערכת מעשה פנחס – האם היה זה מעשה נמהר, שנבע מתחושת קנאות בוערת, או שמא זו הייתה פעולה מחושבת שדרשה תכנון ואומץ לב?23
While Luyken suggests that the tent in which Zimri and Kozbi cohabited was in the Israelite camp (close to the dead Israelite bodies), Weigel's image suggests that it was closer to the Moabite-Midiante dwellings. Most readers of the text might naturally agree with Luyken, since במדבר כ"ה:ו' states that Zimri brought Kozbi to those gathered around the Tent of Meeting. שד"ל, though, suggests that Zimri then returned to Kozbi's tent and that was where Pinechas found them.
The disagreement relates, in part, to the meaning of the ambiguous phrase, "וַיִּדְקֹר אֶת שְׁנֵיהֶם... אֶל קֳבָתָהּ". Shadal explains it to mean "her קֻבָּה", or her tent,24 while others say it refers to a body part, related to the word "קֵבָה".25 The difference also relates to an evaluation of Pinechas' deed – was it an impetuous act, performed on the spot in a moment of zeal, or a much more calculated action which required considerable planning and bravery?26