Avraham/0/he

From AlHaTorah.org
Jump to navigation Jump to search

אברהם – סקירה

סקירה

אברהם, הראשון מבין האבות, סלל את הדרך בה צעד העם היהודי מימי המקרא ועד היום, הן ברמה האמונית והן ברמה המעשית. הוא עזב את ביתו ואת משפחתו וצעד אל הלא נודע. כל חייו נמלאו בניסיונות, לרבות רעב, עקרותה של אשתו, וסכסוכים משפחתיים ופוליטיים. אולם, הוא תמיד נותר נאמן לה', איש "חסד" ו"אמת". הוא היה אמיץ מספיק בכדי להתנגד לה' כשחשב שהוא אינו עושה צדק עם בני האדם, אך צנוע מספיק בכדי להיכנע בפני ה' כאשר התבקש להקריב את בנו.

הפרשנים דנים בכל אחד מסיפורי חייו של אברהם, וחוקרים את מסעו הדתי, את כישורי מנהיגותו ואת חיי המשפחה שלו. הם מנסים להפיק לקחים מסיפורי חייו השונים, ומדגישים תכונות אופי בהן הם רואים מודל לחיקוי. במאמר זה, ננסה לצלול לעומק דמותו של אברהם, ונתייחס לאירועים מרכזיים בחייו, ולמורשת אותה הוא הותיר לעם היהודי לדורותיו.

זהות דתית

הדרך לאמונה

אף שבמדרשל״ח:י״גאודות בראשית רבה מסופר שאברהם הרס את פסלי אביו, ואף נידון למוות על אמונותיו, אין אנו יודעים דבר מהפסוקים עצמם בנוגע לדרכו אל האמונה. רמב"ן והכוזרי הציעו שתי אפשרויות, בהתאם לגישותיהם הפילוסופיות והאמוניות:  

ייחודיות?

 

האם המונותאיזם של אברהם היה ייחודי בדורו? התשובה לשאלה זו תלוייה באופן אותו מבינים את הביטוי "וּמַלְכִּי צֶדֶק מֶלֶךְ שָׁלֵם... כֹהֵן לְאֵל עֶלְיוֹן" (בראשית י״ד:י״ח):

שמירת המצוות של אברהם

האם אברהם שמר את כל מצוות התורה? שאלה זו עוררה דיון סוער בקרב הפרשנים לאורך כל הדורות. מצד אחד, אברהם חי מאות שנים לפני שניתנה התורה לבני ישראל, ורבים מחוקי התורה לא יכלו להיות רלוונטיים לגביו. מצד שני, לא סביר להניח כי אבי היהדות לא שמר את מצוות התורה הבסיסיות ביותר. [לדיון נרחב בנושא, ראו אבות ומצוות.]

עבודת ה' ייחודית?

עד כמה אופן עבודת הא-ל של אברהם הייתה מובחנת מסביבתו? שאלה זו היא פועל יוצא של זו הקודמת. אם אברהם לא ידע על המצוות שבני ישראל קיבלו לאחר מותו, האם אפשרי שהאופן בו עבד את ה' היה דומה לדרכי הפגאנים שסבבו אותו?

  • עקידת יצחק – ראו שד״לבראשית כ״ב:א׳אודות ר' שמואל דוד לוצאטו המציע כי אברהם, כמו שאר בני תקופתו, במקור ראה בהקרבת ילדים את האופן הנשגב ביותר של עבודת ה'. רק דרך סיפור העקידה עצמו, ה' לימד את אברהם ואת העולם המונותאיסטי כולו כי הקרבת ילדים היא למעשה מעשה נתעב ולא מוסרי. להרחבה בנושא, ראו מטרת עקידת יצחק.
  • "וַיִּטַּע אֶשֶׁל... וַיִּקְרָא שָׁם בְּשֵׁם י"י" – האם אפשרי שאברהם נטע עץ כפולחן לה', בהשפעת עבודת האלילים הכנענית שהייתה נהוגה באיזורו לפי הכתוב מאוחר יותר בספר דברים, "לֹא תִטַּע לְךָ אֲשֵׁרָה כׇּל עֵץ אֵצֶל מִזְבַּח ה'‏" (דברים ט"ז:כ"א)? [ראו בהמשך את המקורות המציעים במקום זאת, שהעץ נועד להזמין אנשים להיאסף סביבו, בכדי שאברהם יוכל ללמדם על עבודת ה'].

מיסיונריות?

האם אברהם ניסה להמיר את דתם של הסובבים אותו לעבודת ה'? אף שספר בראשית אינו מציג במפורש את אברהם מנסה לעשות כך, הפרשנים מצביעים על פסוקים רבים שיכולים לתרום לדיון זה:

"הַנֶּפֶשׁ אֲשֶׁר עָשׂוּ בְחָרָן"ספרי דבריםו׳:ה׳אודות ספרי דברים, בבלי סנהדריןסנהדרין צ״ט:אודות הבבלי, ור' אלעזר בבראשית רבהל״ט:י״דפ״ד:ד׳אודות בראשית רבה, כולם מציעים שהפסוק מתייחס להמרת דתם של אנשי חרן. לעומת זאת, רוב הפרשנים הלא-מדרשיים, מניחים כי הכוונה ב"נפש" היא העבדים והשפחות שהיא ברשות אברהם.

ניסיונות אמוניים

משנה אבותאבות ה׳:ג׳אודות המשנה כתוב שאברהם נוסה בעשרה ניסיונות. אף שברור שחייו של אברהם היו מלאים בקשיים רבים, רק אחד מהם כונה 'ניסיון' במפורש בטקסט המקראי, העקידה ("וְהָאֱלֹהִים נִסָּה אֶת אַבְרָהָם"). 

פרשנים אחדים מנסים למנות את כל עשרת הניסיונות אליהם מתייחסת המשנה. ביניהם ישנם כאלו המכלילים רק אירועים שהתרחשו בתורה, ואחרים הסופרים גם אירועים שתוארו רק במדרשים. לכמה דוגמאות, ראו את רשימותיהם של פרקי דרבי אליעזרכ״ואודות פרקי דרבי אליעזר, רמב״םפירוש המשנה אבות ה׳רמב"ם הלכות עבודת כוכבים א׳:ג׳אודות ר' משה בן מיימון, ור׳ עובדיה מברטנוראאבות ה׳:ג׳אודות ר' עובדיה מברטנורא.

תכונות אופי ייחודיות

אמונה בה'

ראו דיון לעיל.

"תִּתֵּן.. חֶסֶד לְאַבְרָהָם"

אברהם מזוהה לעיתים קרובות עם מידת ה"חסד", והכנסת האורחים שלו מוצגת כמודל לחיקוי. אולם, עד כמה אברהם באמת היה דמות ייחודית מבחינה זו?

"צְדָקָה וּמִשְׁפָּט"

בבראשית י״ח:י״ט, ה' אומר לאברהם שהוא בחר בו כיוון שידע שאברהם עתיד ללמד את ילדיו "לַעֲשׂוֹת צְדָקָה וּמִשְׁפָּט". אברהם לאחר מכן מדגים את תכונת אופי זו בדיוק, בכך שמביע התגדות להחלטתו של ה' להשמיד את סדום. אברהם טוען שני טיעונים סותרים במידת מה. הוא טוען כנגד ענישה קולקטיבית, ובמקביל מבקש מה' שיושיע את סדום באופן קולקטיבי. כיצד אברהם יכול לטעון בעד ונגד שפיטה קולקטיבית בו זמנית? [ראו תפילת אברהם על סדום להרחבה ודיון בנושא אופניו השונים של הצדק הא-לוהי.]

התנהלות במלחמות

בבראשית י״ד מתוארים מלחמת המלכים, והתערבותו של אברהם על מנת להציל את אחיינו לוט מנפילה בשבי. רבים מציעים כי הסיפור הובא בתנ"ך כיוון שיש לראות בהתנהלותו של אברהם בקרב זה מודל להערצה ולחיקוי. [להרחבה, ראו מלחמת המלכים – מטרת הסיפור.]

חטאים אפשריים

אברהם במצרים

בבראשית י״ב מתוארת ירידתו של אברהם למצרים בעקבות הרעב בארץ. הפרשנים חלוקים בשאלה האם התנהלותו של אברהם בסיפור זה הייתה תקינה? [להרחבה בנושא, ראו הכנסת שרי לסכנה במצרים.]

עזיבת הארץ – האם אברהם היה רשאי לעזוב את האדמה שהובטחה לו מידי ה', או שמא הוא אמור היה לבטוח בה' כי הוא ידאג לו בעת הרעב, ולהישאר בארץ?

העמדת שרה בסכנה – האם אברהם אמור היה להעמיד את כבודה של שרה בסכנה על מנת להציל את חייו שלו? אחרי הכל, בכך שהעמיד פנים שהוא ושרה אחים, הוא הציג את שרה כאישה פנוייה, ובכך הגדיל את הסיכויים שהמצרים ייקחו אותה!

שקר – האם אברהם שיקר? אם כן, האם השקר של אברהם היה מוצדק תחת הנסיבות?

  • אברהם שיקר – רוב הפרשנים מניחים שאברהם שיקר, אך שקר זה היה מוצדק כיוון שמדובר בפיקוח נפש. 
  • אברהם לא שיקר – ר׳ סעדיה גאוןפירוש בראשית כ׳אודות ר' סעדיה גאון מוסיף שאברהם לא שיקר באופן מפורש, אלא השתמש בכוונה במילים דו משמעיות (המילה "אחות" יכולה להתייחס או לאחות ביולוגית, או לכל קרובת משפחה).

"בַּמָּה אֵדַע כִּי אִירָשֶׁנָּה"

לאחר שה' מבטיח לאברהם את ארץ ישראל בבראשית ט״ו, אברהם שואל אותו בחזרה "בַּמָּה אֵדַע כִּי אִירָשֶׁנָּה". האם התבטאות זו מעידה על חוסר אמונה מצידו של אברהם?

פגיעה בהגר

בבראשית ט״ז, שרה נותנת לאברהם את הגר, בתקווה כי היא תוליד לו בן. לאחר שהיא מולידה ילדים, הגר מתחילה לזלזל בשרה ("וַתֵּקַל גְּבִרְתָּהּ בְּעֵינֶיהָ"), וכאשר שרה מתלוננת, אברהם אומר לה "הִנֵּה שִׁפְחָתֵךְ בְּיָדֵךְ עֲשִׂי לָהּ הַטּוֹב בְּעֵינָיִךְ," אמירה המעודדת את שרה לפגוע בהגר ("וַתְּעַנֶּהָ שָׂרַי") ולהגר לברוח. כיצד ניתן להבין את התנהגותם של שרה ושל אברהם? האם שרה הייתה קשה מידי עם הגר? אם כן, האם גם אברהם נושא באחריות לאשר אירע?

ברית עם הפלישתים

אף שרוב הפרשנים לא רואים את בריתו של אברהם על אבימלך בבראשית כ״א כבעייתית, רשב״םבראשית כ״ב:א׳אודות ר' שמואל בן מאירמהווה קול ייחודי בכך שמאשים את אברהם בכריתת ברית זו. הוא טוען כי אדמת הפלישתים הייתה כלולה בהבטחתו של ה' לאברהם, ולכן האיסור "לֹא תְחַיֶּה כׇּל נְשָׁמָה" היה תקף גם לגביהם. לפי רשב"ם, הציווי להקריב את יצחק נועד להסעיר את אברהם ולהעניש אותו על כריתת ברית זו.7 ראו מטרת עקידת יצחק להרחבה בנושא.

חיי משפחה

שרה

מעמדה של שרה – מתי אברהם ושרה הבינו ששרה עתידה להיות אם העם הנבחר?

  • ידעו כבר מההתחלה – רוב הפרשנים מניחים כי אברהם ושרה ידעו כבר מההתחלה ששרה עתידה ללדת את בנו של אברהם, שבתורו ימשיך את שושלתו של העם היהודי.
  • ידעו רק מפרק י"ז  – אולם, רק בפרק י"ז, ה' אומר זאת בפירוש, ובכך פותח פתח לאפשרות שעד אז מעמדה של שרה היה תחת ספק. זה יכול לספק הסבר להתנהגותה של שרה כלפי הגר בבראשית ט״ז.8 יתר על כן, פרשנים אחדים הציעו שמטרת הסיפורים הראשונים שסופרו על אברהם הייתה לדחות אלטרנטיבות להמשכת השושלת – לוט, אליעזר עבדו של אברהם, וישמעאל.

העמדת שרה בסכנה – ראו מקורות ודיון לעיל, וראו הכנסת שרי לסכנה במצרים להרחבה בנושא.

Hagar & Yishmael

See discussion about the affliction of Hagar above, and see גירוש הגר וישמעאל for discussion of their expulsion.

Keturah

בראשית כ״ה speaks of Avraham's marriage to Keturah.  Who is this woman?  Based on the simple chronology of the chapters, Avraham is at least 140 when marrying her; why does he feel a need to remarry at such an advanced age? Finally, what is the Torah trying to teach us by recounting this episode? See Avraham's Many Wives for discussion of these issues.

A Wife for Yitzchak

Before his death, Avraham entrusts his servant with the mission of finding a wife for Yitzchak. What was Avraham's main criterion in looking for a spouse for his son? Was lineage, beliefs or character most important? Commentators debate the issue:

Comparison to Other Figures

Setting up foils is often a useful method to highlight the unique aspects of a character  or story.  What can be learned about Avraham from the following comparisons?

In the Arts

The sacrifice of Yitzchak is considered by many to be the pinnacle of Avraham's career. To compare how the story has been interpreted by artist and commentator alike, see עקידת יצחק באמנות.