בית המקדש ובית שלמה
הקדמה
סטייה מהנושא: בניית בית ה' או בית שלמה?
במלכים א ו'-ז' מתוארת בפירוט רב בניית בית המקדש. התיאור כולל את המבנה החיצוני של המקדש, עיצוב הפנים שלו, החומרים המשמשים לבנייתו והכלים הנמצאים בתוכו. אולם באופן קצת מפתיע, באמצע התיאור עובר הכתוב לעניין מקביל ומתעסק בבניין מתחם הארמון האישי של שלמה1, כולל בֵּית יַעַר הַלְּבָנוֹן, אוּלָם הָעַמּוּדִים, אֻלָם הַמִּשְׁפָּט, ביתו הפרטי של שלמה,2 וביתה של בת פרעה. מה הסיבה לסטייה זו מהנושא? האם שזירת תיאור המקום הקדוש ביותר עם תיאור של ארמון חולין אינו מהווה פחיתות כבוד עבור המקדש? מדוע לערב בין הקודש לבין החול? איזה מסר ביקש ספר מלכים להעביר באמצעות הצמדת תיאור בנייתם של שני מבנים אלו?
עטרת תהילה של שלמה?
הנחה נפוצה היא שבניית בית המקדש הייתה נקודת השיא בתקופת שלטונו של שלמה, כאשר בבנייתו הביא לידי ביטוי את אהבתו ורצונו לפאר את ה'. אולם, השוואה בין בית ה' ובית שלמה עשויה לעורר ספק בקשר להנחה זו:
- משך הבנייה – בעוד שבניית בית המקדש נמשכה שבע שנים, בניית ארמונו של שלמה לקחה שלוש עשרה שנים.3 כיצד ניתן להסביר את הזמן הארוך בצורה בלתי פרופורציונלית שנמשכה הקמת הארמון?
- ממדים – ממדיו של בית המקדש (כולל ההיכל והדביר) הם 60 על 20 על 30 אמה, כאשר האולם מוסיף על כך עוד שטח של 20 על 10 אמה בגובה של 120 אמה. על אף שלא ידועים לנו המידות של כל המבנים בארמונו הפרטי של שלמה, אנו רואים שבֵּית יַעַר הַלְּבָנוֹן בלבד נפרש על פני 100 על 50 על 30 אמות – שטח גדול בהרבה. מדוע בית ה' היה כל כך קטן בהשוואה לארמון?
- חנוכת המקדש – ספר מלכים אינו נוקב בשנה בה נחנך המקדש, אך מסדר הפסוקים עולה כי זה התרחש רק לאחר השלמת הארמון.4 אם כן, מדוע חיכה שלמה שלוש עשרה שנה לפני שחנך את המקדש? האם אין בהמתנה זו משום חוסר כבוד? מדוע היה צריך להשלים את בניית הארמון לפני חנוכת המקדש?
- מיקום הארמון – אף על פי שהפרק לא מציין היכן נבנה בית שלמה, פסוקים שונים מאוחר יותר בתנ"ך5 מעידים שהוא הוקם בין בית המקדש ועיר דוד. האם ישנה משמעות למיקום זה, או שפשוט היה זה עניין של נוחות? האם קרבתו של הארמון למקדש סימלה את שיתוף הפעולה בין הסמכות האנושית לאלוהית או שמא דווקא ביטאה תחרות בין השתיים?
- דמיון בצורה – יש חפיפה מסוימת בצורתו ומאפייניו של מתחם הארמון ושל המקדש. שניהם בנויים מעץ ארז ולשניהם היו עמודים, סוג מסויים של חלונות ("שְׁקֻפִים"), וחצר של "שְׁלֹשָׁה טוּרֵי גָזִית וְטוּר כְּרֻתֹת אֲרָזִים". האם המאפיינים הללו היו ייחודיים למבנים אלה ונכללו במכוון בשניהם, או שמא הם היו משותפים למבנים רבים, מה שהופך את עובדת החפיפה למשמעותית הרבה פחות?
שאלות נוספות
מן הפרקים עולות עוד כמה שאלות אשר קשורות לנושאים דלעיל:
- אזהרת ה' – תיאור המקדש נקטע לא רק על ידי בניית הארמון, אלא גם על ידי אזהרתו של ה' את שלמה. במלכים א' ו':י"א-י"ג, ה' אומר לשלמה כי המשך קיומו של המקדש ונוכחותו של ה' בו מותנה בשמירת התורה. מדוע נמסרת אזהרה זו ממש באמצע בניית המקדש, ומדוע ניתנת אזהרה דומה שוב לאחר חנוכת הבית (מלכים א' ט':א'-ט')?
- בית יער הלבנון – מבין המבנים השונים שהוזכרו כחלק ממתחם הארמון של שלמה, בֵּית יַעַר הַלְּבָנוֹן הוא הבולט ביותר. איזו פונקציה מילא המבנה הזה? ואיך הוא קיבל את שמו?
- חטאי שלמה – לקראת סוף חייו, נשותיו הרבות של שלמה משפיעות עליו לרעה והוא הולך לעבוד אלוהים אחרים. כיצד מישהו שהקדיש כל כך הרבה שנים לכבד את הקב"ה ולבנות לו מקום פולחן יכול ליפול לתהומות רוחניים כאלה?