בחירת ירושלים
הקדמה
בחירת עיר בירה
מאז שכבש דוד את ירושלים ובנה את עיר דוד, הפכה העיר למרכז הפוליטי והרוחני של העם היהודי. מה הוביל את דוד לבחור דווקא בה לבירת ממלכתו? כיבוש העיר מוזכר מיד לאחר המלכת דוד למלך, אך הפסוקים מתמקדים רק בהיבטים הצבאיים של הקרב, ולא מוסרים לנו מידע על מניעיו של דוד. ממה נבעה בחירתו של דוד? האם מקורה בשיקולים פוליטיים, צבאיים, או כלכליים? מה משקלה של קדושת העיר בקבלת ההחלטה? האם האזור היה נחשב לקדוש גם לפני שלטונו של דוד, או רק בעקבותיו ובעקבות בניית בית המקדש שם על ידי שלמה?
ירושלים בתורה
ירושלים לא מוזכרת בשמה בכל התורה, מה שמעלה את האפשרות שלא היה לה מעמד מיוחד בתקופת האבות. אף על פי כן, ישנם שני מקורות אשר ייתכן שרומזים לנו עליה ואף על מעמדה הנבחר:1
- "וַיִּקְרָא אַבְרָהָם שֵׁם הַמָּקוֹם... ה' יִרְאֶה" – בבראשית כ"ב מסופר על הנסיון הגדול ביותר של אברהם, הלא הוא עקדת יצחק, אשר אירע בהר המוריה. בדברי הימים ב' ג' מבואר שמקום זה נבחר לאחר מכן להיות המקום עליו נבנה המקדש.2 האם ההיסטוריה מילאה תפקיד בבחירתו של דוד דווקא בירושלים, או שכפי שניתן להסיק משתיקתו של התנ"ך בנושא, כל זה אינו אלא צירוף מקרים?3 מה ניתן להבין מהשם שאברהם נותן למקום? האם כבר אז הוא חזה שהר המוריה ייבחר שוב בעתיד להיות מקום של גילוי שכינה?
- "הַמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר ה'" – בדברים י"ב ניתן האיסור לעשות מזבחות פרטיים, וכן החיוב להביא את הקרבנות למקום מרכזי אחד, אשר שמו לא ננקב בפרק. על אף שבסופו של דבר בית המקדש בירושלים נבחר להיות המקום הזה, האם הפסוקים מתייחסים באופן בלעדי דווקא לירושלים, או שמא התורה מתירה להחליף "מקומות נבחרים" בתקופות זמן שונות? אילו דוד היה בוחר עיר אחרת בתור בירת ממלכתו, האם היא הייתה נהפכת ל"מקום אשר בחר ה'"? ולבסוף, אם הפסוק אכן מתכוון לירושלים, מדוע הוא לא מציין את שמה?
גורמים טופוגרפיים
ירושלים הגדולה הייתה בנויה על שתי גבעות. הגבעה המזרחית הנמוכה יותר היא זאת שכבש דוד והעניק לה את השם עיר דוד, והגבעה המערבית הגבוהה יותר היא הכוללת את הר ציון, הרובע היהודי, והרובע הארמני של היום, ולשם העיר התרחבה בהמשך. עיר דוד שוכנת 690 מטרים מעל פני הים, וגובלת בנחל קדרון במזרח, בגיא הטירופיאון4 במערב, ובגיא בן הינום בקצה הדרומי. טופוגרפיה זו מעניקה לעיר הגנה טבעית בשלושה מתוך ארבעה צדדים.5 מעיין הגיחון שוכן במדרון המזרחי של העיר, ועין רוגל נמצא דרומה יותר, ואלו מספקים לעיר את המים הדרושים לה.
איזה תפקיד מילאו מאפיינים טופוגרפיים אלה בבחירתו של דוד בירושלים? האם ההגנה ומקורות המים הטבעיים שברשותה עדיפים על פני ערים אחרות? ככל הנראה, ערים שאינן ממוקמות על סף המדבר מתברכות ביותר מקורות מים ואף באדמה יותר פורייה לחקלאות מאשר בירושלים. בנוסף, ערים נוספות אשר ממוקמות על ראש הר, כמו בית אל וחברון למשל, יכולות להציע הגנה טבעית יותר טובה. אם כך, מה יש בירושלים שגרם לדוד לבחור בה?