Manifold Punishment/1/he

From AlHaTorah.org
Jump to navigation Jump to search

"שבע על חטאתיכם"

הקדמה

האם העונש מתאים לפשע?

נראה כי הצדק מכתיב כי אנשים לעולם לא צריכים לקבל עונש גדול יותר מהמגיע להם. כיוון שכך, מספר פסוקים שרומזים שלעתים בני ישראל מקבלים עונש יותר קשה ממה שמגיע להם, הם מעט מטרידים. לדוגמה, בקללות של ויקרא כ"ו, ה' חוזר ארבע פעמים:1

וְאִם עַד אֵלֶּה לֹא תִשְׁמְעוּ לִי וְיָסַפְתִּי לְיַסְּרָה אֶתְכֶם שֶׁבַע עַל חַטֹּאתֵיכֶם.

מהבנה פשוטה של פסוק זה משתמע שה' מזהיר את האומה כי אם הם ימשיכו לחטוא, הם יקבלו עונש פי-שבעה, כלומר שבע פעמים יותר ממה שפשעיהם מצדיקים. 

בדומה, בישעיהו מ', אנחנו קוראים:

(א) נַחֲמוּ נַחֲמוּ עַמִּי יֹאמַר אֱלֹהֵיכֶם. (ב) דַּבְּרוּ עַל לֵב יְרוּשָׁלַ‍ִם וְקִרְאוּ אֵלֶיהָ כִּי מָלְאָה צְבָאָהּ כִּי נִרְצָה עֲוֺנָהּ כִּי לָקְחָה מִיַּד י"י כִּפְלַיִם בְּכׇל חַטֹּאתֶיהָ.

הנביא מנחם את עם ישראל, אומר להם שהעונש שלהפ סוף סוף הושלם, שכן הם כבר נענשו פעמיים על עוונותיהם. אבל למה ה' גרם לישראל סבל לא-פרופורציונאלי כעונש על חטאיו? הרי זה לא נראה הוגן.

ההקשר

לשני הפסוקים שנדונו לעיל יש הקשרים שונים מאוד. ויקרא כ"ו מלא בנזיפות ואזהרות, ואילו ישעיהו מ' הוא נבואת נחמה. הראשון מאיים בעונש פוטנציאלי, ואילו האחרון עוסק בעונש שכבר ניתן. אף אחד מהפרקים אינו מפרט אילו חטאים גררו/יגררו את העונש הכפול, אך ויקרא מדבר על אי-ציות כללי ועבירות חוזרות ורומז לחילול שנת השמיטה. ישעיהו, לעומת זאת, אינו מתייחס לעניין זה.2 האם ההקשרים השונים של הפסוקים יכולים לעזור לנו להבין את השאלה התיאולוגית שהעלינו? האם עונש כפול מופיע רק בנסיבות ספציפיות או בעקבות פשעים מסוימים (אולי אלה של פושע סדרתי, כפי שאפשר להבין מויקרא)?

נושאים פילוסופיים קשורים


 ה 'אומר עוד על עצמו שהוא "פֹקֵד עֲוֹן אָבֹת עַל בָּנִים", ומרמז שעונש שילוח כזה הוא צודק. האם המקרה שלנו של עונש סעפת מקביל לאחת מהתופעות הללו? 

בעיית העונש הכפול קשורה לכמה סוגיות פילוסופיות אחרות:

  • השגחת ה' – באיזו מידה העולם מנוהל על ידי סדר טבעי ובאיזו מידה באמצעות ההשגחה הא-לוהית? מתי ה' מתערב באופן פעיל מחולל ניסים כדי להגן או להעניש?
  • שכר ועונש ועולם הבא – מה טיבו ומטרתו של העולם הבא? האם זה נועד רק לנשמה, או גם לגוף? האם אנשים מקבלים את מה שמגיע להם בעולם הזה או רק בעולם הבא? האם יש הבדל בין שכר לאומי לשכר פרטי?
  • "צדיק ורע לו" – כיצד הענישה הבלתי מידתית קשורה לבעיה הידועה "צדיק ורע לו"? בעוד שהאחרון מוזכר בדרך כלל בקשר לסבל אינדיבידואלי, הפסוקים שלנו מדברים על עונש של כלל ישראל. עד כמה ההבחנה הזו משמעותית? האם זה משנה אם מדובר באדם אחד או באומה שלמה שסובלת שלא לצורך?
  • ענישה קיבוצית ועקיפה – דוגמאות של ענישה קולקטיבית לא חסרות בתנ"ך,3 דבר שרומז שוהי חלק אינטגרלי מתפיסת הצדק של ה'. ה' גם מתאר את עצמו כ"פֹּקֵד עֲוֹן אָבֹת עַל בָּנִים", דבר שרומז שעונש עקיף כזה הוא לגיטימי. האם העונש הבלתי-מידתי במקרה שלנו מקביל לתופעות הללו? האם ניתן ליישם אחת מהגישות שנקטו בנושאים אלה בשאלתנו?