Moshe Killing the Egyptian in Art/0/he

From AlHaTorah.org
Jump to navigation Jump to search

משה הורג את המצרי באמנות

הקדמה

סיפורו של משה הורג את המצרי בשמות ב׳:י״א-י"ב נועד להציג בפני הקוראים את דמותו של משה כמבוגר, ועוזר לעצב את תפיסתינו הראשונית בדבר מנהיגותו. כך, פרשנים רבים, לרבות אמנים, עוסקים באירוע זה רבות, וחוקרים את מניעיו של משה, את הצדקותיו, ואת פרטי הסיפור עצמו. הניגוד בין שתי היצירות המוצגות כאן, הציור מאגדתו של ארתור שיק1 (1938-1932) וחריטתו של יוליוס שנור פון קרולספלד2 (1860-1851), מדגיש את העמימויות הרבות שבטקסט המקראי. 

הבדלים בין התמונות

שיק

ציורו הצבעוני של שנור מתמקד במשה ובמעביד המצרי. הרמז היחיד לישראלי שהוכה הוא השוט בו אוחז המצרי. משה ממוקם במרכז הציור, אלתו מכוונת אל עבר המעביד אשר, בתורו, מכווץ בפחד על הריצפה. שתי הדמויות לבושות באופן דומה, ולולא כובעיהם השונים, ייתכן ולא היה אפשר להבדיל בין חבר לאויב. ברקע, שני ראשים מציצים מבניין וצופים בהתנהגותו של משה. 

שנור

לעומת שיק, שנור בוחר לצייר את כל שלושת הדמויות המופיעות בציור. המצרי עומד במרכז, לא רק מכה את העבד העברי, אלא ממש חונק אותו. משה מאזן את הציור, ומופיע מצדו האחר של המעביד. בעודו שולף את חרבו, הוא מביט מאחוריו, כנראה בחיפוש אחר עדים. שנור מבחין בין מעמדותיהם של הדמויות באמצעות בגדיהם. העבד בקושי לבוש, המעביד לובש טוניקה וכובע, אך כפות רגליו יחפות, ומשה לבוש במלואו ומסונדל. ברקע השמאלי העליון, ניתן לראות עבדים ישראליים בפעולה, ודמות בודדת (אותה משה לא רואה) מציצה מאחורי בניין, וצופה במתרחש.

יחס לטקסט המקראי

בחירותיהם של האמנים מעידות על ערפול מסויים בטקסט המקראי, ומהוות דרכים שונות לפרש את הפסוקים:

נוגש אכזרי או רוצח בפוטנציאל?

העבד העברי המוכה לא מופיע בציורו של שיק כלל; בייצוג שלו, משה לא ניסה לעצור מבעד המצרי, אלא הגיב לאחר מעשה. בתחריטו של שנור, לעומת זאת, העבד העברי זוכה למקום מרכזי, ובמפתיע, הוא נחנק ולא רק הוכה. האם הטקסט המקראי מאפשר קריאה שכזו? האם המצרי פשוט היה מעביד אכזר, או שיש לראותו כ"רודף" (איש הרודף אחר אחר על מנת להורגו)? התשובה לשאלה זו תלוייה בפירוש המילה "מכה" בתנ"ך. האם הכוונה היא תמיד להכות, או שניתן לעיתים לפרש ביטוי זה ככוונה להרג? הבחנה זו קריטית על מנת להבין את מעשיו של משה. האם הוא פשוט התנקם במצרי על כך שהכה עבד עברי שלא בצדק, או שמא התערב באמצע מעשה, וניסה להציל את חייו של העברי? להרחבה, ראו הריגת משה את המצרי.

העדים למעשה

ביצירתו של שנור מופיע צופה יחיד המתבונן במעשיו של משה. זהותו האתנית אינה ברורה, וניתן לטעון הן שהוא ישראלי והן שהוא מצרי. שיק, לעומתו, מצייר שני אנשים אשר מכובעיהם ניתן להסיק שהם עבריים. איזו יצירה קרובה יותר לתיאור המקראי? למעשה, הפסוקים אינם מציינים כלל את מספר העדים, את לאומם או את זהותם, של העדים שראו את מעשיו של משה ודיווחו לפרעה. אף שסביר היה להניח כי מדובר במצרי, בשמות רבהא׳:ל״אאודות שמות רבה נטען כי מדובר דווקא בדתן ובאבירם, מה שמסתדר עם תיאורו של שיק.3

 

בחירת הנשק

In Szyk's Haggadah Moshe wields a club, while in Schnorr's image he holds a sword. Moshe's choice of weapon is not specified in the story; we are simply told "וַיַּךְ אֶת הַמִּצְרִי" ‎.4 מובן המלה "וַיַּךְ" is ambiguous. Did Moshe intend merely to hit the Egyptian or was he dealing him a deathblow?5 ראו הריגת משה את המצרי.

זהותו של משה

While Szyk chooses to dress Moshe in garb similar to the Egyptian whom he is striking, Schnorr sets Moshe apart both from the Hebrew slaves and from the taskmaster, adorning him with a full cloak and thus marking him as one from a higher class. The different portrayals make one question both how Moshe viewed himself and how he was perceived by others at this stage of the narrative. Did Moshe identify himself as Egyptian or Jew? Were his actions motivated by a feeling of brotherhood or just a strong sense of justice? Did anyone else know he was Israelite or had he been fully integrated into the royal family? ראו משה.

גילו של משה

Both artists render Moshe as a man in his mid-twenties or thirties. Sefer Shemot, though, leaves his age open to question. We are simply told, "וַיִּגְדַּל מֹשֶׁה וַיֵּצֵא אֶל אֶחָיו," which allows for a full range of possibilities. In our story, was Moshe a somewhat impetuous youth or was he a more experienced adult, acting not out of rashness but with full knowledge of his actions and their consequences? The question of age bears on later stories as well. How long did Moshe sojourn in Midyan before returning to Egypt? Had he travelled elsewhere en route? להרחבה, ראו כרונולוגיה של שמות ב'-ד'.