Shabbat Table Topics – Parashat Chukkat/0/he
נושאים לשולחן שבת – פרשת חקת
נביאים גדולים: צייתנים או עצמאיים?
איזה נביא נמצא בדרגה גבוהה יותר: זה שמבצע את פקודות ה', או זה יוזם ופועל באופן עצמאי, בלי להתייעץ עם ה'?
- בניסיון להבין את חטא משה ומי מריבה במי מריבה, ספר העיקרים מצביע על כך שמשה ואהרן רצו ישר לאוהל מועד כדי להתייעץ עם ה', במקום ישר לחולל נס כדי להרגיע את העם. לטענתו, מעשה זה פגע באמונה של בני ישראל באחד העקרונות המרכזיים בתורה, כוחו של הנביא לפעול מעל הטבע.
- מה בטקסט תומך בהצעה זו? האם אתם מסכימים שמשה ואהרן לא היו צריכים ללכת לאוהל מועד? מתי ההתייעצות היא התגובה המתאימה למשבר? מתי עדיף לקחת את העניינים לידיים?
- האם נביא יכול באמת להביא נס בכוחות עצמו? אילו דוגמאות מתנך עשויות לרמוז שהם יכולים? האם כל הנביאים שווים בהקשר זה?Can a prophet really bring a miracle on his or her own? What examples from Tanakh might suggest that they can? Are all prophets equal in this regard?
להרחבה, ראו חטא משה ומי מריבה, מעשי נביאים בלי צו מפורש מאת ה', ושיטת אברבנאל בייחודו של משה – האותות והמופתים.
סיחון ועוג: Telling and Retelling
התיאור המקורי של כיבוש סצ'ון ועוג בבמידבר שונה במידה ניכרת מהספר שכתב משה במלווים. ראו מלחמות עם סיחון ועוג בבמדבר ובדברים.
השווה בין שני החשבונות ורשום את ההבדלים. אילו נקודות מופיעות רק בבמידבר? אילו פרטים מודגשים אצל דברים? איזה מסר עשוי משה מנסה להעביר לאומה בספר דברים שמנחה אותו לספר מחדש את הסיפור באופן שהוא עושה?
כיצד המסר של משה בספרו על קרב Sichon קשור למטרות הכוללות של נאומו ההיסטורי בפרקי הפתיחה של ספר דברים ובעיקר לספרו מחדש על מחלוקת המרגלים? 1
האם זה בעייתי לומר שמשה נזכר במכוון בהיסטוריה כדי לקדם סדר יום?
The original description of the conquest of Sichon and Og in Bemidbar differs markedly from Moshe's retelling in Devarim. ראו מלחמות עם סיחון ועוג בבמדבר ובדברים.
- Compare the two accounts and list the differences. Which points appear only in Bemidbar? What details are highlighted in Devarim? What message might Moshe be trying to relay to the nation in Sefer Devarim which prompts him to retell the story in the way that he does?
- How does Moshe's message in recounting the battle of Sichon relate to the overall objectives of his historical speech in the opening chapters of Sefer Devarim and especially to his retelling of the debacle of the Spies?1
- Is it problematic to say that Moshe intentionally recasts history to promote an agenda?
מתיחת ביקורת על משה
1001/5000
הפרשנים מכרים כמעט כל מילה בסיפורו של משה הכה את הסלע בחטא משה ומי מריבה כדי לקבוע היכן טעה ומדוע נענש בחומרה כה רבה. לפיכך, משה מואשם ב"כל מחוסר אמונה "(רשב"ם) בכעס מופרז (רמב"ם) ובמנהיגות לקויה (אוות נפש). רש"י ואחרים עוד מאשים אותו בכך שהוא לא קידש את שמו של ה 'וגרם לאומה לפקפק ביכולותיו של ה'.
הביאו ראיות שתומכות בכל אחת מהאפשרויות שלעיל. מה הכי מושך ומדוע? אילו מהחטאים המוצעים יצדיקו את העונש הקשה שקיבל משה?
האם משה במקום אחר מתבטא באחת מהתכונות הבעייתיות לעיל? מדוע לא נענש במקרים האלה?
למרות שהפרק מעיד בבירור על טעותו של משה, האם זה בעייתי להציע ביקורות ספציפיות על הנהגתו של משה שהטקסט אינו מבהיר? האם עלינו להניח את משה על הדום ולנסות להסביר את כל התקלה הנתפסת, או שזה לגיטימי לייחס לו כמה כישלונות אנושיים?
Commentators mine almost every word of the story of Moshe hitting the rock in חטא משה ומי מריבה to establish where he erred and why he was punished so severely. Thus, Moshe is accused of הכל מחוסר אמונה (רשב"ם) to excessive anger (רמב"ם) and faulty leadership (אוות נפש). רש"י ואחרים further blame him for not sanctifying Hashem's name and causing the nation to doubt Hashem's capabilities.
- Bring evidence to support each of the above possibilities. Which is most compelling and why? Which of the proposed sins would warrant the harsh punishment received by Moshe?
- Does Moshe elsewhere manifest any of the above problematic traits? Why was he not punished in those instances?
- Though the chapter clearly testifies to Moshe's having erred, is it problematic to suggest specific criticisms of Moshe's leadership which the text does not make explicit? Should we place Moshe on a pedestal and attempt to explain away any perceived fault, or is it legitimate to attribute to him some human failings?2
להרחבה, ראו חטא משה ומי מריבה.
עוד...
לעוד נושאים בפרשה, ראו: רשימת נושאים – פרשת חקת.