Shabbat Table Topics – Parashat Kedoshim/0/he

From AlHaTorah.org
Jump to navigation Jump to search

נושאים לשולחן שבת – פרשת קדושים

האם נישואי תערובת אסורים מדאורייתא?

בויקרא י"ח:כ"א וכ':ב'-ה' התורה אוסרת ניתנת זרע למולך. מה כרוך בעבירה על איסור זה? חלק מהפרשנים סוברים שהפסוק מתייחס למעשה עבודה זרה, כמו שריפת ילדים או הקדשתם לאלילים, ואילו פרשנים אחרים מזהים את נתינת זרע למולך כעבירת בעלת אופי מיני, כמו יחסים או נישואים עם לא-יהודים.

  • איזו ראיה אפשר למצוא בטקסט עבור כל עמדה? ראו נתינת זרע למולך.
  • התורה אוסרת נישואי תערובת עם שבעת העמים הכנעניים, אך בשום מקום לא מוזכר איסור כללי על נישואין לנכרים. כיצד ניתן להבין השמטה זו, ואיך זה יכול להשפיע על הקריאה של הפרשנים בקטע זה?

חוקי כלאים

איסורי כלאים1 are often brought as the classic example of a law whose purpose is not self-evident and inherently logical. Commentators, nonetheless, attempt to explain the reasoning behind the various commandments. ראו מטרת חוקי כלאיים.

איסורי כלאים 1 מובאים לרוב כדוגמה הקלאסית לחוק שתכליתו אינה מובנת מאליה והגיונית מטבעה. פרשנים, בכל זאת, מנסים להסביר את ההנמקה העומדת מאחורי המצוות השונות. ראו מטרת חוקי כלאיים.

רשב"ם גורס כי החוקים משמשים לשמירה על הסדר הטבעי שהנהיג האשם, בו כל צמח וחיה נוצרו על פי סוג משלו. מדוע, אם כי, בעייתי אם הסדר הזה מופרע? האם האדם אינו רשאי לזוז מעבר לבריאה, ולנסות לשפר את העולם? מה רשב"ם אומר על הנדסה גנטית?
לעומת זאת, פילון ויוספוס מציע כי החוקים נועדו להגן על הארץ וגם על בעלי החיים. חריש הארץ עם בעלי חיים בעלי חוזקות שונות אינו הוגן כלפי החיה החלשה יותר, ושתילת מיני צמחים מגוונים מתישה את האדמה. אולם כיצד יתכן והסבר זה מבין את האיסור ללבוש יחד צמר ופשתן?

שליטה עצמית

לפי רש"ר הירשויקרא י"ט:כ"ג-כ"האודות ר' שמשון רפאל הירש, מטרת מצוות ערלה היא ללמד שליטה עצמית. [ראו מטרת איסור ערלה.] הוא מקשר בינה למצווה של "קדושים תהיו," explaining that holiness can only be achieved via self-control.

[ראו מטרת איסור ערלה.] הוא מקשר בינה מוקווה של "קדושים תהיו", והסביר שאפשר להשיג קדושה רק באמצעות שליטה עצמית.

איך זה עובד מתוך הבנתו שקדושה קשורה באופן מורכב למשמעת עצמית? מדוע איפוק עצמי כל כך חיוני להשגת קדושה?
בעל עקדת יצחק הולך צעד אחד קדימה ומציע כי לכל החוקים שהסיבה שלהם אינה ברורה (כמו האיסור ללבוש פשתן וצמר יחד) אין צורך בתכלית אחרת מלבד העובדה שהם מגבילים את האדם. האם יתכן שהמטרה של איסורים מסוימים היא פשוט להיות איסורים?
האם תמיד יש להתבחן בהימנעות? האם הפינוק תמיד שלילי? מה איזון בריא בין השניים?

  • רש"ר הירש מסביר שמובן השורש "קדש" הוא להבדיל.  How does this work with his understanding that holiness is intricately connected to self discipline? Why is self-restraint so crucial for attaining holiness?
  • בעל עקדת יצחקויקרא דרוש י'אודות ר' יצחק עראמה goes a step further to suggest that all laws whose reason is unclear (such as the prohibition to wear linen and wool together) need have no other purpose other than the fact that they restrict man.  Is it possible that the goal of certain prohibitions is simply to have prohibitions?
  • Is abstinence always to be lauded? Is indulgence always negative? What is a healthy balance between the two?

עוד...

לעוד נושאים בפרשה, ראו: רשימת נושאים – פרשת קדושים.