Shabbat Table Topics – Parashat Miketz/0/he

From AlHaTorah.org
Jump to navigation Jump to search

נושאים לשולחן שבת – פרשת מקץ

האם הזמן מרפא את כל הפצעים?


820/5000
יוסף מתאחד עם אחיו במצרים יותר מעשרים שנה לאחר מכירתו. השנים הללו היו מלאות במשפטים ותלאות, אך הן מסתיימות בעליית ניצחון לשלטון. כשראה שוב את משפחתו, מה מרגיש יוסף? האם הוא מתמרמר או שמא יש לו זמן ומזל טוב לכעסו להתעמעם? האם הוא מבקש לנקום או שהוא מוכן לסלוח?

איזה גורמים מאלו אתם חושבים שהם המניעים להתייחס ליוסף הישראלי משפחתו עם בואם למצרים? כיצד מיישבים את האינטראקציות הקשות והמסגור של יוסף עם בנימין מצד אחד, עם הקצאת מתנות בו זמנית והחזרת כספי אחיו מצד שני?
כמה אמת יש באמרה, "הזמן מרפא את כל הפצעים"? אם היית בנעליו של יוסף, האם היית יכול לשים את העבר מאחוריך? אילו רגשות יהיו החשובים ביותר עבורך?

Yosef reunites with his brothers in Egypt more than twenty years after his sale.  Those years were filled with trials and tribulations, but they end with a triumphant rise to power.  Upon seeing his family again, what does Yosef feel?  Is he filled with resentment or have time and good fortune allowed his anger to dim?  Does he seek revenge or is he ready to forgive?

  • איזה גורמים מאלו אתם חושבים הם המניעים להתנהגות יוסף כלפי משפחתו upon their arrival in Egypt?  How do you reconcile Yosef's harsh interactions and framing of Binyamin on the one hand, with his simultaneous bestowing of gifts and returning of his siblings' monies on the other?
  • How much truth is there in the adage, "time heals all wounds"?  If you were in Yosef's shoes, could you put the past behind you?  Which emotions would be paramount for you?

מנהיגים בגלות

הסיפורים של יוסף, מגילת אסתר וספר דניאל מתרחשים כולם בגלות, ולמרבה ההפתעה, מכילים הקבלות רבות זו לזו. ראו יוסף ומגילת אסתר, יוסף ודניאל, ויוסף, אסתר, ודניאל.

מה כל סיפור מלמד על חיים תחת שלטון זר, ובאופן ספציפי יותר - מה המשמעות של להיות יהודי בעמדת הנהגה בגלות? האם האתגרים העומדים בפני גיבורי המקרא דומים לאלה שעומדים בפני מנהיגים כיום?
האם הצדקה היא שמנהיג יתפשר על ערכיהם היהודיים על מנת לשמור על עמדת כוח שתאפשר להם להטיף לאומה שלהם? האם מטרתו של מנהיג בגולה צריכה להיות פשוט הישרדות, או קידום פעיל של אמונותיהם ודתם? כיצד ענו כל אחד מיוסף, אסתר ודניאל על השאלות הללו? 1
בשני סיפורי יוסף ומגילת אסתר, האשם עובד מאחורי הקלעים, ואילו בספר דניאל התערבותו המופלאה מפורשת. מה יכולה להיות הסיבה להבדל? האם אתה חושב שההשגחה של האשם בדרך כלל פחות בולטת בגלות מאשר בארץ ישראל?

The narratives of Yosef, Megillat Esther, and the Book of Daniel all take place in exile and, unsurprisingly, contain many parallels one to another.  ראו יוסף ומגילת אסתר, יוסף ודניאל, ויוסף, אסתר, ודניאל.

  • What does each story teach about life under foreign rule and, more specifically, what it means to be a Jew in a position of leadership in exile?  Are the challenges faced by the Biblical protagonists comparable to those faced by leaders today?
  • Is it justified for a leader to compromise their Jewish values in order to maintain a position of power that will enable them to advocate for their nation? Should a leader's goal in the Diaspora be simply survival, or an active promotion of their beliefs and religion? How did each of Yosef, Esther, and Daniel answer these questions?1
  • In both the stories of Yosef and Megillat Esther, Hashem works behind the scenes, whereas in the Book of Daniel, His miraculous intervention is explicit. What might be the reason for the difference?  Do you think that Hashem's providence is generally less prominent in exile than in the Land of Israel?

יוסף הצדיק?


719/5000
עם זאת, כמה פרשנים הציעו כי יוסף התחיל להיטמע במצרים. עם איזה דיוקן אתה מסכים? איזה ראיות אתה יכול להביא כדי לתמוך בכל עמדה?

עד כמה היה אחראי יוסף באופן אישי לשנאת אחיו אליו? האם הוא לומד מטעויותיו ככל שהנרטיב מתקדם?
יוסף מכנה את בנו מנשה, "כִּי נַשַּׁנִי אֱ-לֹהִים אֶת כׇּל עֲמָלִי וְאֵת כׇּל בֵּית אָבִי". האם זה מרמז שיוסף החליט באופן פעיל להפנות עורף למשפחתו ולמורשתו? כיצד (אם בכלל) השתנה זהותו הדתית של יוסף במהלך שהותו במצרים? 2
מה מוביל אנשים לסטות מאמונתם או לחזור אליה?

בספרות חז"ל, יוסף מתואר לרוב כ"יוסף הצדיק".  Yet, some commentators have suggested that Yosef actually began to assimilate in Egypt.  With which portrait do you agree?  What evidence can you bring to support each position?

  • To what extent was Yosef personally responsible for his brothers' hatred of him?  Does he learn from his mistakes as the narrative progresses?
  • Yosef names his son Menashe, "כִּי נַשַּׁנִי אֱ-לֹהִים אֶת כׇּל עֲמָלִי וְאֵת כׇּל בֵּית אָבִי".  Does this suggest that Yosef actively decided to turn his back on his family and heritage? How (if at all) did Yosef's religious identity change over the course of his stay in Egypt?2
  • What leads people to either stray from their faith or to return to it?

אדם משחק א-לוהים

  • לפי רמב״ן, מעשיו של יוסף במצרים הונחו על ידי רצון להגשים את חלומותיו. הוא טוען כי חלומות הם סוג של נבואה ואדם שמקבל ידע כזה מחויב לממש את רצונו של השם. אברבנאל מאתגר הנחה זו, בטענה כי באחריותו של ה 'ולא האדם, להביא נבואות לידי ביטוי. עם מי אתה מסכים?
    אברבנאל עצמו טוען שיוסף גרם לאחיו סבל בכדי לעזור להם להשיג עונש על חטאיו כלפיו. יוסף רצה שייענשו בעולם הזה, יחסוך מהם עונש גרוע יותר בעולם הבא. האם הענישת אחיו היא יותר משימתו של יוסף מאשר מילוי נבואות?
    להרחבה, ראו התהליך יוסף לבן משפחתו.
  • לפי רמב״ןבראשית מ״ב:ט׳אודות ר' משה בן נחמן, Yosef's actions in Egypt were guided by a desire to fulfill his dreams.  He contends that dreams are a form of prophecy and a person who is granted such knowledge is obligated to actualize Hashem's will.‎  Abarbanel challenge this assumption, asserting that it is the responsibility of Hashem, and not man, to bring prophecies to fruition.  With whom do you agree?

עוד...

לעוד נושאים בפרשה, ראו: רשימת נושאים – פרשת מקץ.