Nature of the Pre-Shemittah Blessing of the Produce/1/he

From AlHaTorah.org
Jump to navigation Jump to search

אופי ברכת התבואה בשנה השישית

הקדמה

מה כל כך קשה?

ויקרא כ"ה מוקדש כולו לחוקי שמיטה ויובל. מתוך הבנה שהאיסור לעסוק בעבודה חקלאית למשך שנה שלמה יגרום לבני ישראל לחרדה קשה, ה' מנסה להרגיע אותם באמריה שהיבולים של השנה השישית יספיקו להם לשלוש שנים:

(כ) וְכִי תֹאמְרוּ מַה נֹּאכַל בַּשָּׁנָה הַשְּׁבִיעִת הֵן לֹא נִזְרָע וְלֹא נֶאֱסֹף אֶת תְּבוּאָתֵנוּ. (כא) וְצִוִּיתִי אֶת בִּרְכָתִי לָכֶם בַּשָּׁנָה הַשִּׁשִּׁית וְעָשָׂת אֶת הַתְּבוּאָה לִשְׁלֹשׁ הַשָּׁנִים.

ברכה זו גורמת לקוראים לתהות מדוע היה לבני ישראל כל כך קשה לשמור את מצוות השמיטה. הברכות והקללות בויקרא כ"ו מציינות את חילול השמיטה כגורם העיקרי לגלות,1 ודברי הימים מתעד את הגשמת הנבואה הקשה הזו. אך אם העם קיבל כמות משולשת של תבואה עוד לפני תחילת השנה השביעית, כך הצרכים שלהם כבר סופקו, מדוע היה להם כל כך קשה שמור את מצוות שמיטה?

Blessings as Reward?
בכרות כפרס?

באופן כללי, כאשר ה' מעניק ברכה בתנ"ך, הוא עושה זאת כגמול לעשיית מעשה טוב. לפיכך, לאורך כל התורה, ניסוחים כמו "לְמַעַן יְבָרֶכְךָ" מופיעים אחרי הדרישה לקיים את מצוות ה'.2  באופן דומה, גשם ופרנסה מובטחים לבני ישראל רק אם יקיימו את"אִם שָׁמֹעַ תִּשְׁמְעוּ אֶל מִצְוֺתַי".‎3 הברכה בפסוקים שלנו בולטת מול דוגמאות אלה, כפי שהיא ניתנת לפני, לא אחרי, קיום המצווה. יתר על כן, היא ניתנת לא בתגובה להפגנת אמונה, אלא בתגובה דווקא לחוסר אמונה! מה עומד מאחורי המאפיינים הייחודיים של ברכה זו?

שאלות נוספות

הפסוקים מעלים גם מספר שאלות טקסטואליות שעשויות לעזור לנו לענות על השאלות האלה:

  •  "וְכִי תֹאמְרוּ" –  האם פירוש מלת "כִי" הוא "אם", "שמא", או "מתי"? מי שואל "מַה נֹּאכַל"? האם ה' מקדים שאלה שדור המדבר היו עלולים לשאול כשהם שקיבלו את מצוות השמיטה? או שמא הוא מתייחס לסיטואציה אמתית שעלולה להתרחש בעתיד,  כשהחקלאים חוששים בכל מחזור שמיטה מחדש?4
  • "מַה נֹּאכַל בַּשָּׁנָה הַשְּׁבִיעִת" – רמב"ןויקרא כ"ה:כ'אודות ר' משה בן נחמן ואחרים מוטרדים משאלה זו, מכיוון שהיא לא אמורה להטריד את העם. לכאורה, כמו בכל שנה אחרת, הם יאכלו את היבול של השנה הקודמת. אלא, הם צריכים להיות מודאגים ממה שם יאכלו בשנה השמינית.
  • הערכת הדאגה – ה' פשוט מרגיע את בני ישראל מבלי לציין אם החששות שלהם מוצדקים או לא. אך כיצד יש לראות את השאלות שהם שואלים? האם הדאגה שלהם היא טבעית ומובנת, או שמא היא משקפת חוסר אמונה?
  • Evaluating the concern Hashem simply allays the people's anxieties without passing judgement over whether they are appropriate or not. How, though, should the people's questioning be viewed?  Is their concern a natural and valid one, or should it be understood negatively as a lack of faith and an unwarranted complaint?