Sale of the Birthright – A Fair Deal/1/he

From AlHaTorah.org
Jump to navigation Jump to search

מכירת הבכורה – עסקה הוגנת?

הקדמה

PDF לימוד מודרך

(הקליקו לנושא זה באמנות)

מוסריות ולגיטימציה

לאחר תיאור קצר של לידת עשו ויעקב ותפקידם בסיפור, התורה מתעדת את אירוע מכירת הבכורה. עשו המורעב מתחנן ליעקב שיתן לו מעט נזיד עדשים. יעקב מסכים, אך רק בתנאי שעשו ימכור לו את בכורתו. פרשנים לאורך הדורות העלו את השאלות הבאות כשנאבקו בבעיות המוסריות והחוקיות שבמעשיו של יעקב:

  • האם יעקב ניצל את פגיעותו של עשו בשעה שעשו כמעט רעב למוות?1
  • האם יעקב לא היה אשם בסחיטה בכך שרכש את זכות הבכורה תמורת סיר עדשים דל?2
  • האם אדם יכול למכור את בכורתו?3 האם יש מקבילות תנ"כיות לסיפור העסקה שלנו? האם יעקב קיבל אי פעם את זכות הבכורה אותה רכש?

בימי הביניים, הבעיות האתיות סיפקו הצדקה לטענות הנוצרים בנוגע לחוסר יושרם של היהודים, כמו שניתן לראות במקורות הבאים:

יקופין אחד מצא ר' יוסף בדרך פריש, ואמר לו: יעקב אביכם גנב היה ואין אוכל רבית כמהו, שבשביל קערה אחת שהיתה שוה מחצה קנה הבכורה, שהיתה שוה אלף זקוקים. (ספר יוסף המקנא סימן י"ו)


ומכאן תפיסה עצומה על יעקב אבינו ראש יחסנו ועיקר שרשנו אשר בו נתפאר, שונאיו ילבשו בושת אשר על פנינו יוכלו לחרף ולגדף ולומר: מי הוא זה ואי זהו אשר מלאו לבו להפר ברית אחים, ובראותו אחיו הבכור עיף ויגע ישיגהו בין המצרים ותרע עינו עליו מלתת לו לחם ונזיד עדשים עד ימכור לו זכות בכורתו? ולא ישיב ידו עד שבא עליו במרמה שניה לקחת גם את ברכתו... ואיה איפה תמימותו אשר נאמר עליו ויעקב איש תם? (עקדת יצחק שער כ"ג)

איך פרשנים יהודים הגיבו להאשמות הללו? וחשוב מכך – איך הצליחו להסביר לעצמם את השאלות המאתגרות בהתנהגותו של יעקב?4

בכורה – חומרית או רוחנית – רווח או נטל?

קשה להעריך את פעולותיהם של יעקב ועשו מבלי להגדיר את משמעות הבכורה ולאמוד את שוויה. המילה "בכורה" מופיעה רק בעוד שני הקשרים נוספים בתנ"ך, בחוקי הירושה בספר דברים ובמעבר הבכורה מראובן לבניו של יוסף בספר דברי הימים. בשני מקורות אלו,5 נראה שמונח הבכורה מתייחס למצרך כלכלי, חלק כפול בירושת האב.6 אולם, התורה לא נותנת שום אינדיקציה לכך שיעקב השיג או רדף אחר חלק כפול מנכסיו של יצחק.7 הדבר מטיל ספק בחשד לפיו מניעיו של יעקב היו תאוות בצע חומרית וקנאה.

לחלופין, הבכורה בסיפורנו עשויה להיות קשורה באופן אינטגרלי למעמד הדתי הייחודי שהתורה מעניקה לילד הראשון. בשמות י"ג:ב', התורה מקדשת את כל הבכורים, ומקצה אותם לשירותו של הקב"ה.8 בנוסף, הקב"ה מתייחס לעם ישראל כ"בני בכורי ישראל" (שמות ה':כ"ב). זה מצביע על מעמדה המיוחד של האומה הנבחרת, בלי קשר לנכסים פיננסיים. האם שימושים אלו שופכים אור על המשמעות והחשיבות של מושג הבכורה בפרקנו?

נקודת מבטו של עשו

מעניין לשקול את האירוע גם מנקודת מבטו של עשו. במבט ראשון, עשוי להיראות שעשו היה גווע מרעב, פשוטו כמשמעו, ומכר את בכורתו מתוך כורח עצום.

וַיֹּאמֶר עֵשָׂו הִנֵּה אָנֹכִי הוֹלֵךְ לָמוּת וְלָמָּה זֶּה לִי בְּכֹרָה. (בראשית כ"ה:ל"ב)

ובכל זאת, הייתכן שלא היה אף מזון אחר זמין בביתם? האם לעשו באמת לא הייתה אפשרות אחרת חוץ מקבלת תנאיו של יעקב, או האם מעשיו ביטאו את חוסר חשיבותה של הבכורה בעיניו? ואם הבכורה אכן היתה מצרך יקר אפילו בעיני עשו, מדוע הוא מזלזל בה ("וַיִּבֶז עֵשָׂו אֶת הַבְּכֹרָה") במקום להתלונן לאביו האוהב על הנסיבות הלא הוגנות של מכירת בכורתו?9