Shabbat Table Topics – Parashat Bemidbar/0/he
נושאים לשולחן שבת – פרשת במדבר
בחירת הלויים
מתי ומדוע נבחר שבט לוי לשרת ככהנים וכלויים? האם הם נבחרו בזכות התאמה מיוחדת לתפקיד? אם כן, על בסיס אילו מעשים הוחלט שהם מתאימים? מדוע הוחלפו הבכורים ששירתו עד אז?
- ספר היובלים טוען ששבט לוי נבחר כבר בתקופת האבות, כשכר על כך שלוי הגן על כבוד דינה בשכם. רש"י, לעומת זאת, מצביע על נאמנות הלויים לה' בזמן חטא העגל. איזו גישה יותר משכנעת בעיניכם? כיצד רש"י יסביר את זכיית אהרן בכהונת למרות המעורבות שלו ביצירת העגל?
- בניגוד למפרשים אלו, ר' יוסף בכור שור מציע שמדובר בהחלטה פרקטית. במקור נועדו כל הבכורים לשרת במשכן, אך ה' החליט שעדיף שעבודת המשכן תהיה נחלתה של שבט אחד בלבד. מהם היתרונות והחסרונות של שיטה בה יש רק שבט אחד שמשרת, לעומת מצב שיש בן אחד מכל משפחה? להרחבה, ראו בחירת הכהנים והלויים.
תנ"ך והמזרח הקדום
ספר במדבר פותח במפקד העם שבא רק חודשים ספורים לאחר מפקד דומה המתואר בשמות ל"ח, שבו ספרו את העם באמצעות חצאי השקלים שתרמו למשכן. אך למה היה צורך לספור את העם פעמיים תוך זמן כל כך קצר? בנוסף, באופן מפתיע, מניין הראשים במפקד זה זהה לסכום שעלה במפקד בשמות ל"ח. כיצד ייתכן דבר כזה? האם בתקופת הביניים לא היו מקרי מוות או לידות?
- מ"ד קאסוטו נעזר במידע על מפקדי אוכלוסייה אחרים במזרח הקדום כדי להציע ששני האירועים היו חלק מתהליך ממושך שהחל בבניית המשכן ונמשך עד החודש השני של השנה השנייה. האם אתם מכירים מקרים אחרים שבהם היכרות עם נורמות המזרח הקדום עשויה לעזור בהבנת סיפור או חוק מקראיים? לדוגמאות אחדות, ראו המבול והמיתוסים של מסופוטמיה, התורה וחוקי מזרח הקדמון, גניבת רחל את התרפים, והבנת רד"צ הופמן של ביקורו של יתרו.
- באילו דרכים נוספות ניתן להסביר את התוצאות הזהות ואת הצורך בשני מפקדים? ראו מפקדים בני ישראל במדבר.
האם יש מוקדם ומאוחר בתורה?
כשכותבים סיפור, צריך לבחור אם לסדר את האירועים לפי סדר כרונולוגי או לפי סדר ענייני. שתי האפשרויות הללו קיימות גם בסיפורים בתורה. אמנם סדר כרונולוגי נראה כברירת המחדל של התורה, אך לפעמים התורה מוותרת עליו כדי להשיג מטרות אחרות.
- בפרקים הראשונים של ספר במדבר, נראה שתאריכים מפורשים מבהירים כי הנרטיב אינו מסופר בסדר כרונולוגי. מדוע הייתה זו השיטה המועדפת להעברת החוקים והסיפורים של פרקים אלו? האם יש דרך אחרת לקרוא את הפרקים? לפרטים, ראו כרונולוגיה – במדבר א'–י'.
- כשיש סדר שאינו כרונולוגי בסיפורים שבהם התאריכים אינם מוזכרים, אילו רמזים טקסטואליים יכולים להראות לנו שכך הדבר?
- בנוגע לכל אחד מהסיפורים הבאים, יש פרשנים שסוברים שהטקסט אינו כרונולוגי. ראו עליית אברהם לארץ ישראל לדיון בכמה פעמים עלה אברם לארץ ישראל, כרונולוגיה – שמות י"ח לגבי ביקור יתרו ומתן תורה, הכרונולוגיה של הולדת בני יעקב והשלכותיה להבנת חטא שכם ותגובת בני יעקב, וכרונולוגיה – שמואל א י"ז–י"ח לגבי הריגת דוד את גלית ומינויו לשר צבא שאול. האם תיאוריות אלה משכנעות? מהן ההשלכות של רעיונות אלו?
עוד...
לעוד נושאים בפרשה, ראו: רשימת נושאים – פרשת במדבר.