Shabbat Table Topics – Parashat Vayera/0/he

From AlHaTorah.org
Jump to navigation Jump to search

נושאים לשולחן שבת – פרשת וירא

האם האבות שמרו את המצוות?

שאלה זו עוררה דיון סוער בקרב הפרשנים לאורך כל הדורות. מצד אחד, האבות והאימהות חיו מאות שנים לפני שניתנה התורה לבני ישראל, ורבים מחוקי התורה לא יכלו להיות רלוונטיים לגביהם. מצד שני, לא סביר להניח כי אבות ואימהות היהדות לא שמרו את מצוות התורה הבסיסיות ביותר.

  • מאילו פסוקים ניתן להסיק כי האבות שמרו את המצוות, לפחות באופן חלקי?
  • אילו הוכחות ניתן להביא מהפסוקים לכל אחת מן העמדות?
  • מהי עמדתכם בנושא? מדוע? ראו אבות ומצוות.

מתיחת ביקורת על האבות

באיזו מידה עלינו לראות באבות מודל לחיקוי, ולפרש מחדש את מעשיהם כך שלא יוכל להיות צל של ספק לגבי צדיקותם? מתי ראוי למתוח ביקורת על מעשיהם ולראות בהם בני אדם כמונו, המסוגלים לחטוא? השתמשו בסיפור של גירוש הגר וישמעאל כמקרה בוחן על מנת לחקור שאלה זו.

ענישה קולקטיבית או תשועה קולקטיבית

קוראים רבים רואים בתפילת אברהם עבור סדום ביקורת על ענישה קולקטיבית. אולם, במבט מקרוב, נראה שבקשתו קצת יותר מורכבת. אברהם פונה לרחמיו של ה' ומבקש ישועה קולקטיבית. כלומר, הוא מבקש שגם הרשעים יינצלו בזכות צידקותם של הצדיקים. דונו עם משפחתיכם:

  • האם ישועה קולטיבית צודקת יותר מענישה קולקטיבית? האם אברהם מתנהג באופן לא עקבי בכך שמוקיע את האחד (ענישה) ומבקש את האחר (ישועה)? האם ניתן להבין את בקשתו באופן אחר?
  • האם ה' יכול להשתכנע מטיעון אנושי? האם אפשרי שדעותיו של ה' בדבר ישועה / ענישה קולקטיבית השתנו בעקבות תחינתו של אברהם? האם הסיפור רומז לכך?
  • לבסוף, בחנו הופעות נוספות של ענישה בתנ"ך. האם עונש קולקטיבי הוא הנורמה או החריג?1

מלאכים או בני אדם

מהי הגישה התנ"כית כלפי מלאכים? אף שדמויות רבות נקראות בשם "מלאכים", מתי המונח מתייחס ליישות שמיימית, ומתי לשליח אנושי? האם מלאכים הם דמות גשמית או רוחנית? אם דמותם רוחנית, כיצד בני אדם יכולים לראות אותם, וכיצד הם יכולים לבצע פעולות כגון אכילה?

מה הסיפור על האורחים של אברהם – מלאכים או בני אדם? יכול ללמדנו בנושא זה? השוו את גישותיהם של פרשנים רציונאליסטים כגון רמב״םמורה נבוכים ב׳:מ״באודות ר' משה בן מיימון ורלב״גבראשית ביאור הפרשה י״ח:ב׳-ה׳אודות ר' לוי בן גרשום, לאלו בעלי נטייה מיסטית יותר כגון רמב״ןבראשית י״ח:א׳אודות ר' משה בן נחמן. אם איזו גישה אתם מסכימים?

ציוויים בלתי-מוסריים?

כיצד יש להבין הן את הוראתו של ה' להקריב את יצחק, והן את היענותו של אברהם לציווי?

  • כיצד א-ל מוסרי, אשר מאוחר יותר בתורה אוסר על רצח ומכריז על הקרבת ילדים כמעשה תועבה, יכול לצוות את אברהם להרוג את בנו? מדוע אברהם מסכים לבקשה זו בלי להביע שום התנגדות, בעוד שהתנגד נמרצות כשה' גילה לו על כוונתו להשמיד את סדום?
  • לדיון: מהי הדרך הנכונה לפעול כאשר ההשקפה המוסרית האנושית, או אפילו המערכת המוסרית של התורה, מתנגשת עם ציווי א-לוהי? אם ה' היה מצווה עליכם, היום, להקריב את בנכם, מה הייתם עושים?
  • ראו מטרת עקידת יצחק לדיון בשאלה זו ובשאלות תיאולוגיות נוספות העולות מסיפור זה.

עוד...

לעוד נושאים בפרשה, ראו: רשימת נושאים – פרשת וירא.